Year of the Hyenas

Year of the Hyenas

by Brad Geagley

"Year of the Hyenas" is a brilliant, original, and unique murder mystery, set in ancient Egypt at the height of that kingdom's glory and power.

In "Year of the Hyenas," Brad Geagley takes this event -- a struggle that nearly brought ancient Egypt to its knees -- as the backdrop for a story that is every bit as captivating as the distant civilization it resurrects.At the heart of the novel is Semerket, the so-called Clerk of Investigations and Secrets, a detective half-paralyzed by problems of his own, with a reputation for heavy drinking and tact behavior toward the great, the powerful, and the holy, a kind of Sam Spade of the ancient world, deeply (and dangerously) addicted to the truth.

As he delves deeper for the elusive truth, he uncovers a web of corruption so vast that it threatens the life of the last greatPharaoh, Ramses III, and the stability of the kingdom.

Even worse, uncovering the conspiracy means more than just putting his own life on the line -- for, unbeknownst to Semerket, his adored ex-wife Naia has fallen afoul of those who would bring down the reign of Ramses, and he soon finds himself having to choose between saving her and saving Egypt....Merging historical fact and speculation with a nail-biting crime story that could be taking place in the present, "Year of the Hyenas" is a riveting and remarkable achievement.

  • Series: Semerket
  • Language: English
  • Category: Mystery
  • Rating: 3.71
  • Pages: 291
  • Publish Date: February 8th 2005 by Simon & Schuster
  • Isbn10: 074325080X
  • Isbn13: 9780743250801

What People Think about "Year of the Hyenas"

At first I wasn't sure I'd enjoy it because the first impression of Semerket is not good. Right from the start you see him drunk, stumbling through the city to his destination - his ex-wife Naia's home - and calling for her, being beaten by her husband and overall being one huge mess of a man. Another thing I loved about this character is the way he doesn't dress up the truth. It must make things so easy." There are some heartbreaking characters in this story. I wish some people were punished more, but the overall story is more than good. * There are a number of things one might talk about when it comes to this story.

These range from characters with modern names that clearly do not belong in ancient Egypt, to plot twists that youd sooner expect to see in a fantasy novel; a King of Beggars with a supervillain Cripple Maker physician and who expects the actual pharaoh to treat him as an equal. In this case it didnt even have a purpose in the plot other than, I would guess, to make Queen Tiya seem more evil because shes descended from someone who were told is evil but that just comes off as terribly cliché.

When Semerket sleeps, his ka leaves his body.

Malah menurut gue, enak dibaca, ngalir, ya rada kaku - kaku, tapi terjemahan mana sih yang gaul banget (malah kalau kelewat gaul, jatuhnya kayak buku PJO pertama yang bikin gue puyeng dengan prokemnya itu). Gue pertama kali nemu ini pas baca Silent in the Grave, dan mengingat gue ga banyak baca terjemahan, agak terganggu juga baca panggilan "Aunt" dan "Uncle" ga diterjemahin sama sekali. Beberapa yang bikin gue terganggu: - Panggilan macam "Lord" dan "Lady tidak diterjemahkan. Bukan Inggris ataupun Skotlandia, yang gue juga udah tahu kalau Lord ini semacam salah satu gelar disana. Tapi bahkan untuk jadi panggilan pun, istilah Lord dan Lady (plus, Sir), yang tidak diterjemahkan ini, semacam bikin aura Mesirnya kurang kerasa. Lucunya, panggilan "lord" dan "lady" ini ga konsisten, karena ada di suatu adegan Semerket manggil Ratunya dengan "yang mulia", habis itu ganti lagi dengan "Great Lady" *jambak rambut* - Nenry sempat memanggil Semerket dengan kata "brother". Kalau pada nganggap Lord dan Lady yang ga diterjemahin itu udah aneh, ini ada satu lagi "brother". Terus terang ini bagian yang bikin gue "rage" banget, karena kesan Mesirnya jadi tercoreng gara- gara nama kapal yang dibiarkan apa adanya! Buat gue yang ga terlalu paham sejarah Mesir Kuno, lumayan kasih info kok buku ini, dan beberapa kejadiannya emang nyata adanya. Ini bikin dia ya kelihatan kayak manusia biasa, ga yang ahli - ahli banget, tapi Semerket bisa memecahkan masalah simply karena kemampuan observasi, blak - blakan, dan juga sedikit keberuntungan (atau bantuan dari dewa, yang mana aja boleh). Duh ya...gue masih bete aja kalau ingat terjemahannya, tapi yang suka thriller dan juga settingan Mesir Kuno, Year of the Hyenas ini unik kok.

Dgn setting 12 abad SM, kita disuguhi aktivitas masyarakat Kerajaan Mesir Kuno pd masa tsb. Beberapa memikat saya krn Mesir ternyata sdh maju pd masa tsb. Walaupun saya masih melongo dgn tatanan sosial dan norma pd masa tsb.

Kisah pembunuhan disini benar-benar tercatat dalam kitap kasus Peradilan Mesir, tapi Brad juga menyisipkan unsur-unsur fiksi bak film Indiana Jones sebagai lem untuk menggambarkan kembali kejadian tersebut menjadi cerita fiksi sejarah dengan cara yang menarik dan jauh dari membosankan. Ini bisa membantu kita yang awam dengan budaya Mesir untuk memahami kondisi dan sejarah saat itu tapi juga tidak berlebihan sampai kita merasa tercekik dengan fakta bak buku sejarah sekolahan. Selain itu novel ini realistis dan jauh dari unsur romantis.

Perhaps if there were more books like this, I'd be more into Ancient Egypt. And I'd love to follow Semerket further, so I'll definitely be reading the next book in the series.

I believe it is based on one of the earliest-known court cases of Egypt, but I hope the author goes on to create more detective stories based around his hero detective.